ubaaden_der_ramte_sverige
Pris: 229,95 DKK
 

Ubåden der ramte Sverige

Af Vladimir Besedin/ Hans Chr. Bjerg

Den 27. oktober 1981 kl. 19.57 stødte den sovjetiske ubåd S-363 på grund på Torumskär ved indløbet til Gåsefjorden, ca. 15 km fra flådebasen Karlskrona i Sverige. Positionen, hvor ubåden gik på grund med en fart på 7-8 knob, lå inden for det militære øvelsesområde, hvor almindelig og uvedkommende civil trafik ikke var tilladt. Positionen var ikke alene inden for svensk territorialfarvand, men også langt inde i et forbudt militært område i Skærgården. Vejret var tåget og sigtbarheden ikke særlig god.

Ubåden havde ramt Sverige! 

I NATO betegnedes denne sovjetiske ubådstype for WHISKEY-klassen. Derfor blev begivenheden hurtigt kendt over hele verden som ”Whiskey on the Rocks”. 

Siden har der været diskussion om, hvorvidt ubåden blev afsløret under et spiontogt, eller om der var tale om en utilsigtet navigationsfejl, som medførte grundstødningen. Den periode, hvor ubåden stod hårdt på grunden i den svenske skærgård. 

Men Sverige var rystet! Det havde Sverige i øvrigt været forfærdelig mange gange i årenes løb. 

Kaptajn af 3. grad Vasilij Besedin (f. 1952) var politisk officer med status af den ene af to næstkommanderende. Efter grundstødningen besøgte han flere gange Sverige, og udgav i 2009 på svensk bogen Inifrån U 137. Min egen berättelse. Bogen bringes her i dansk oversættelse med noter og en indledning af orloghistorikeren Hans Christian Bjerg, der har udgivet flere bøger om ubåde. I indledningen søges U 137-affæren sat ind i den større problematik omkring de mange påståede ubådskrænkelser i de svenske farvande gennem årene.  Bogen er illustreret med grynede fotos fra begivenheden i 1981. 


 

 
© 2019 Forlaget Hovedland | Egholmvej 5A | 8883 Gjern | Danmark | Tlf: +45 86 27 65 00 | mail@hovedland.dk