fromhed_og_magtspil
Pris: 279,95 DKK
 

Fromhed og magtspil

Af Erling Agergaard

 

- Hellige mænd og domkirker i Aarhus

Aarhus er ikke bare en af Danmarks ældste byer. Byens udvikling er uløseligt knyttet til byens kirker. Samtidig med Ribe og Slesvig opnåede Aarhus status som Danmarks første bispesæder. Dette fandt sted i år 948, altså knap 20 år før Kong Harald Blåtand proklamerede Danmark som et kristent rige.

Et besøg i det indre Aarhus er på mange måder en fodrejse værd. Og for den vågne gæst er det ikke svært at spore en linje fra byens nutidige navne og lokaliteter bagud til en bevægende middelalderlig beretning om byudvikling og kirkebyggeri – og bagud til et magtspil, ikke at forglemme.

Den historie ligger til grund for fortællingen om de to helgener, som byen først og fremmest skylder sin position: Sankt Clemens og Sankt Niels. Derfor vil stofområdet i bogen falde i flere afsnit. Der er desuden en nødvendig teologihistorisk forklaring på europæisk og dansk helgenvæsen. Endelig bliver læseren taget med på en byvandring i skrift og billeder, hvor altertavler og kalkmalerier i byens domkirke »Sankt Clemens Kirke« af indlysende årsager får et særligt kapitel.  

Hvilke helgener har man mon taget i ed, da man anlagde en ny bydel, Aarhus Ø, ude i vandet?

 

Erling Agergaard (*1951) har i over 30 år foretaget indgående studier i middelalderkirker og -historie samt dansk og europæisk helgenvæsen og -biografier, også kaldet hagiografi. Studierne har givet sig udslag i nu fem værker (bl.a. Danmarks helgener) om emnet samt adskillige foredrag på både folkeligt og akademisk niveau.

Bogen er rigt illustreret.

 

Bøger af samme forfatter:

 

 
© 2019 Forlaget Hovedland | Egholmvej 5A | 8883 Gjern | Danmark | Tlf: +45 86 27 65 00 | mail@hovedland.dk