Tollundmanden
tollundmanden
 
Pris: 149,- DKK
Ikke i handel p.t.
 
 

Tollundmanden

Af Christian Fischer

Christian Fischer er museumsinspektør for Silkeborg Museum, og hans bog om Tollundmanden er resultatet af mange års omgang med lig - moselig.

I 1996 påkaldte en storstilet udstilling af moselig sig international opmærksomhed, da den blev besøgt af årets nobelpristager i litteratur, Seamus Heaney, som bl.a. fik nobelprisen for et digt om Tollundmanden - et digt, han mange år tidligere havde skrevet som anonym gæst på museet. I 2002 fulgte Fischer op med en uddybende udstilling i Silkeborg, Mosens guder. Det er teorierne eller antagelserne bag denne udstilling, som nu præsenteres i Tollundmanden - Gaven til guderne.

Kort fortalt er Fischers teori, at moseligene, som er fundet i det nordvestlige Europa alle markerer en overgang fra en soldyrkelse (jvf Solvognen) til det, der udvikler sig til Asa-troen. Den øverste gud i asernes hieraki er som bekendt Odin, han er også blevet forbundet med hængninger og kaldt ´de hængtes gud´.

Men historien begynder for os i 1950´erne, i efterkrigstidens knaphedssamfund, hvor man for at få varmen måtte ty til mosernes tørv. Familien Højgaard fra Tollund gravede tørv i Bjældskov Dal, da en tørvespade pludselig stødte på noget sejt i tørven...

Fundet undersøges to dage senere af professor Glob fra Århus, og da hans bog Mosefolket udkom i 1956, blev de herrer Tollund og Grauballe til en del af vores historiske bevidsthed. Siden Globs bog, er der imidlertid bragt så megen ny viden for dagen, at nogle af resultaterne fra dengang må revideres.

Bogen er et must for enhver historisk, arkæologisk og kulturhistorisk interesseret. Rigt illustreret.

Indkøbskurv
Kurven er tom
 
Følg os på Facebook
Nyhedsbrev
 
 

 

 
© 2011 Forlaget Hovedland | Egholmvej 5A | 8883 Gjern | Danmark | Tlf: +45 86 27 65 00 | mail@hovedland.dk