mellemoesten_og_zionismen
Pris: 269,95 DKK
 

Mellemøsten og zionismen

Af Ole Stig Andersen

Ole Stig Andersen var i 1980’erne leder af Politiets efterretningstjeneste, PET. Senere blev han direktør for Folketinget. Hans historiske og aktuelle analyse Mellemøsten og zionismen er både storslået og perspektivrig.
I over 100 år har Mellemøsten været et kludetæppe over stormagternes ambitioner og forsøg på at dele regionen op. Det ser vi i dag, i Syrien, men også i Gaza, hvor konflikten mellem palæstinenserne og Israel igen er brudt ud.
Ole Stig Andersens ambition har været at analysere og se, hvorledes kludetæppet er sammensat, hvorledes situationen i Mellemøsten og Israel er blevet som den er.
Det er en historie med dybe rødder. Ole Stig Andersen forholder sig primært til udviklingen de seneste 100 år.
Forfatteren starter med at omtale den britiske højkommissær McMahons løfte under 1. Verdenskrig til emiren i Mekka, Sharif Hussein, om at der kunne etableres et samlet kalifat i Mellemøsten, såfremt araberne indledte et oprør mod osmannerne (tyrkerne). Det gjorde de!
Hovedvægten i forfatterens historiske gennemgang tager ellers udgangspunkt i Balfour-deklarationen af 1917, hvorefter man fra britisk side stillede jøderne i udsigt, at der i Palæstina ville kunne oprettes et nationalt hjem for dem. Palæstina er med andre ord blevet lovet væk til højre og venstre. Holocaust bidrog under og efter 2. Verdenskrig naturligvis til at understrege den zionistiske verdensbevægelses krav på et hjemland.
Forfatteren analyserer desuden den mytiske antagelse, at jøderne af romerne blev uddrevet af Palæstina ved templets ødelæggelse 70 e.v.t., og at tilhængere af jødedommen også herigennem har krav på et hjemland. I den sammenhæng gennemgås zionismens historie.
Bogen er forsynet med fotos af en række af historiens vigtigste personligheder.

 

 
© 2019 Forlaget Hovedland | Egholmvej 5A | 8883 Gjern | Danmark | Tlf: +45 86 27 65 00 | mail@hovedland.dk