fodfolk
Pris: 125,- DKK
 

Fodfolk

Af Claes Johansen

”En onsdag morgen allersidste i december 1863 red en ordonnans hen ad alleen, som førte op til den nordvestlige port ved fæstningsbyen Rendsborg. Han kom nordfra, fra Slesvig By, og havde redet hele natten. Hesten var en stor vallak med rimfrost siddende som saltkorn i manken. Det dampede fra dens vidt udspilede næsebor.” Sådan starter Claes Johansen sin roman om 1864. Den fortjener at blive en klassiker skrev Blüdnikov i Weekendavisen, da den første gang udkom i 1997.

Claes Johansens Fodfolk er, hvad man kunne kalde en kollektivroman, siden den har fordelt rollerne næsten ligeligt til et antal infanterister, menige, underkorporaler, befalingsmænd og officerer, der alle på forskellig måde og forskelligt plan må bide i græsset. For kaptajnen, der lever sammen med fodfolkene, og nede på jorden, bliver krigens konsekvens barsk:

Thi kendes for ret!
Den
fjortende oktober i året 1864 dømtes kaptajn Carl Christian Hammerich ved en militærdomstol i Fåborg for sine forseelser under den danske hærs felttog imod Preussen og Østrig samme år. Straffen lød på arkebusering, nedskydning bagfra med en baglader, udført af en henrettelsespeloton. Kaptajnen modtog dommen stående, med nakken bøjet. Han havde sin ene arm i en sort slynge. Han var vendt tilbage fra preussisk krigsfangenskab to uger før.

Halvanden måned senere benådede Christian den Niende kaptajnen og reducerede straffen til afskedigelse fra hæren med frafald af pension, grad med mere. Alle ordner og udmærkelser kaptajnen havde erhvervet sig under treårskrigen blev ligeledes frataget ham.

Det er en rystende bog, Claes Johansen har skrevet. En fremragende roman, skrev Bent Mohn I Politiken. Nu er den her igen, I en ny udgave.

Bøger af samme forfatter:

 

 
© 2019 Forlaget Hovedland | Egholmvej 5A | 8883 Gjern | Danmark | Tlf: +45 86 27 65 00 | mail@hovedland.dk